1046 Budapest, Erdősor u.1/b. - Google térkép  |  Tel +36 1 233 3149

e-mail: info@szent-miklos-patika.hu

az Ön partnere a gyógyulásban!
Patikánk

az Ön partnere a gyógyulásban!

kattintson!
.

kattintson!

 hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!
Segítünk

 hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

Gyógynövényeink
Previous Next
A A A

diabetes depositphotos bgremoverA művészetek képviselői közül Puccini, Cézanne, Hemingway, a politikában Hruscsov, Fidel Castro, a médiában Erős Antónia, a sportban Faludy András kajakos – közös nevezőjük – a diabétesz, vagy más szóval cukorbetegség. Mit értünk a diabétesz alatt, hogyan alakul ki a betegség, és mi a teendő? Egyáltalán gyógyítható-e, vagy ha valakinél diagnosztizálják, akkor annak tudomásul kell vennie, hogy élete hátra lévő részét ebben az állapotban kell leélnie? A kérdéseket a II. típusú – tehát nem a vele született – cukorbetegség kapcsán Dr. Horváth-Varga Bettina, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központ osztályos orvosa válaszolja meg.

 - Mikor beszélünk cukorbetegségről?
- A diabetes mellitus, vagy cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere egyik zavara. Diagnózisa felállítható, ha az éhomi (éhgyomorra mért) vércukorszint a 7mmol/l értéket vagy a vérvételt megelőző három hónap vércukorértékére utaló HbA1c érték a 6,5%-ot eléri. Emellett diagnosztizálható terheléses cukorvizsgálat (oGTT) során, mely az éhomi, majd 75 gramm cukor elfogyasztását követően 120 perccel meghatározott vércukorszinteket veszi figyelembe. Amennyiben a vizsgálat során az éhomi érték a 7mmol/l, vagy a 120 perces érték a 11,1mmol/l értéket eléri, cukorbetegségről beszélünk.

- Mi a vércukor, miért fontos a vércukor-szint?
- A vércukorszint a vérben található glükóz-koncentrációját jelenti. Megfelelő szintje biztosítja a sejtek, szervek megfelelő tápanyagellátását. Szintje függ a bevitt táplálék mennyiségétől és összetételétől, felszívódásától, a hormonális rendszer működésétől. II-es típusú diabétesz esetén a hormonális rendszer kárt szenved, a sejtek glükóz-felvételéért felelős, emelkedett vércukorszint esetén a hasnyálmirigy által termelt inzulinra a sejtek rezisztenssé (ellenállóvá) válnak, így az inzulintermelő hasnyálmirigy-sejtek fokozott terhelésnek lesznek kitéve a magas vércukorszint és a sejtek glükóz-felvevő képességének csökkenése okán kialakult fokozott inzulinigény miatt. Idővel a sejtek ezen kompenzációs képessége kimerül, magas vércukorszint alakul ki. Ennek veszélye, hogy érkárosító hatása révén számos szerv károsodásához vezethet.

- Mi a vércukor-szint normális értéke? Melyek a már betegségnek számító értékek?
- Normális glükóztoleranciáról beszélünk, ha az éhomi vércukorérték a 6 mmol/l értéket nem haladja meg, valamint az étkezést követő 1,5-2 órában nem emelkedik 7,8 mmol/l fölé. Bár ezen értékeket meghaladó eredmények esetén még nem feltétlenül teljesülnek a cukorbetegség kritériumai, a szénhidrát-anyagcsere zavarára utalnak, a diabetes kialakulásának előszobáját jelentik, mely állapot már fokozott figyelmet - akár gyógyszeres terápia bevezetésének szükségességét is - igényli.

- Mik a tünetek? Mi lehet gyanús az olyan ember számára, aki egyébként egészségesnek hiszi magát?
- A tünetek közé tartozik a gyakori szomjúságérzet és vizeletürítés. Ennek oka, hogy magas vércukorszint esetén a felesleges cukor egy része a vizelettel ürül, mely vizet von magával, így a vizelet mennyisége megnő. A vizelettel ürülő cukor kedvező táptalajt biztosít a baktériumok elszaporodásának, így diabéteszeseknél gyakrabban alakul ki húgyúti vagy hüvelyi fertőzés. Cukorbetegség esetén az akár apró, ártalmatlan sebek lassú gyógyulása, gyakori elfertőződése figyelhető meg. Egyes páciensek esetében a diabétesz a szövődményeként ismert retinopátia okozta látásromlás kapcsán kerül felfedezésre.
Milyen szűrési módszerek vannak?
Mivel a 2-es típusú cukorbetegség a betegnek sokáig panaszokat nem okoz, vagy azok észrevétlenek maradnak, a szűrés szerepe igen nagy jelentőségű a betegség felismerésében még a szövődmények kialakulása előtt. A diabetes rizikójának felmérésére szolgáló Findrisk Kérdőív segítségével feltérképezhetjük, szükséges-e a pácienst cukorbetegség irányába vizsgálni. Ezen kérdőív figyelembe veszi a beteg nemét, korát, életmódját, gyakori társbetegségek- vagy akár már szövődmények- jelenlétét, valamint családjában a diabetes előfordulását. Magas pontszám esetén laboratóriumi vizsgálatok - az éhomi vércukorszint és a HbA1C érték meghatározása, oralis (szájon át történő) glükóztolerancia teszt (oGTT) elvégzése - szükségesek.

- Mennyire korfüggő az, hogy valaki cukorbeteggé válhat? Vannak a II. típusú diabétesznek fokozatai?
- Leegyszerűsítve elmondható, hogy míg az I-es típusú diabetes fiatalkorban jelentkezik, addig a II-es típusú cukorbetegség általában a későbbi életévekben alakul ki, hiszen a nem befolyásolható tényezőkön (nem, kor, genetikai hajlam) kívül legnagyobb mértékben az egészségtelen életmód, az elhízás talaján évek-évtizedek alatt alakul ki az egyén 30-as életévei után.
Ahogy korábban is említettem, a II-es típusú diabétesz esetén legfontosabb a korai felismerés, valamint az időben megkezdett, adekvát terápia. Ha a betegséget korán felfedezzük, és megfelelő glikémiás kontrollt sikerül elérnünk, a szövődmények kialakulása, a szervek károsodása is megelőzhető. Alapvetően a kórképen belül súlyossági fokozatokat nem különböztetünk meg, minél több szövődményt észlelünk, annál súlyosabbnak tekintendő a betegség.

- Milyen kezelési módszerek alkalmazhatóak szénhidrát-anyagcserezavarok kezdeti fázisaiban?
- A kezelés alapja minden esetben az életmódterápia. A 160 gramm szénhidráttartalmú diéta és a mozgás bevezetése, a testsúlykontroll elérése kulcsfontosságú. Gyógyszeres terápiaként a metformin (2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer hatóanyag) bevezetésére lehet szükség, mely hosszú ideje a diabétesz alapterápiájának tekintendő. Alkalmazása javasolt a már korábban részletezett cukorbetegséget megelőző állapotokban (IFG, IGT, prediabétesz, inzulinrezisztencia) is, amikor a cukorbetegség diagnózisa még nem mondható ki, de a vizsgálatok már a szénhidrátanyagcsere bizonyos fokú zavarára utalnak.

- Melyek lehetnek a diabétesz szövődményei?
- A szövődmények főként a magas vércukorszint érkárosító hatása következtében jönnek léte, az erek falában generalizált gyulladás, ezáltal az ér áteresztőképességének megváltozása, érelmeszesedés, érszűkület alakul ki, mely a szervek nem megfelelő vérellátásához vezet. Ezáltal a diabéteszes páciens sokkal nagyobb kockázatnak van kitéve a szívbetegségeknek, gyakoribb a szívinfarktus vagy a stroke előfordulása, emellett a betegség vesekárosodáshoz, a szemfenék apró ereit károsítva retinopatiához, idegkárosodáshoz, és együttesen az ér-és idegkárosodás talaján kialakuló - kezelés nélkül akár amputációt igénylő - diabeteses lábhoz vezethet. Köszönhetően az új, korszerű gyógyszereknek, ma már a kezeléssel nem csupán a szénhidrátanyagcsere egyensúlyának visszaállítását célozzuk, hanem számos készítmény az előbb említett célszervekre is protektív, (védő) hatással van.

- A vércukor mérése már otthoni körülmények között is megoldott. Támogatja az OEP a vércukormérő eszközöket már a prediabétesz, ill. az inzulinrezisztencia esetében is?
- Egyelőre a vércukormérő eszközöket az OEP csak a 4x-i inzulinterápiával kezelt páciensek esetében támogatja. Egyéb esetben akár vény nélkül is, de teljes áron szerezhetők be. Inzulinrezisztencia és prediabétesz esetén a napi vércukormérésnek nem feltétlenül van hozzáadott értéke, azaz a felismerést követően az életmódváltás és gyógyszeres terápia bevezetése mellett 6-12 havonta történő laborvizsgálat kielégítő kontrollt jelent ezen betegek számára.

Tisztelt Doktornő! Köszönöm az interjút, további jó egészéget kívánok!
Az interjút készítette: Offenbeckné dr. Sólyi Ilona